תופעת ההתקרחות משפיעה על איכות חייהם של גברים ונשים רבים, ולא רק בישראל, אלא ברחבי העולם כולו. אמנם מדובר בתופעה שכיחה (אצל גברים יותר מאשר אצל נשים) אך אנשים מעידים כי היא משפיעה באופן משמעותי על הביטחון העצמי שלהם. אין ספק שבישראל מדובר בנושא די בולט עקב נטייתם של הגברים המקומיים לסבול מהידלדלות שיער והקרחה כבר בגילאים צעירים. הסיבות לתופעות אלו משתנות בין גברים ונשים וקשורות לא רק לגנטיקה אלא גם ללחץ, נטילת תרופות מסוימות, אורח חיים ועוד. אגב, תהליך ההתקרחות מתחיל עוד לפני שמופיעים סממנים בולטים ולכן אם עדיין לא הופיעו אצלכם קרחות אך אתם מרגישים כי יש ירידה בנפח השיער, אנחנו ממליצים לגשת לרופא ולבחון את המצב.
ישנם מגוון פתרונות כיום להקרחה, אך לא כולם יעילים וחדשניים באותה המידה. אחת השיטות המתקדמות והפופולריות היא טיפול PRP לעיבוי שיער. מדובר בתהליך מהיר יחסית, ללא צורך בהחלמה ארוכה וכואבת וכזה המסוגל לרוב להביא לתוצאות ראשוניות כבר תוך מספר חודשים. הטיפול נועד לסייע בעידוד צמיחה טבעית של שיער ובמקביל לשמור ולחזק את השיער הקיים. בטיפול זה עושים שימוש בדם של המטופל עצמו, מה שהופך את הטיפול לטבעי ללא צורך בהכנסת חומרים זרים לגוף.
לפני שנכנסים לתהליך – מה חשוב לדעת?
טיפול PRP (Platelet Rich Plasma) הוא טיפול שנבחן מחקרית והוכח ככזה המעודד צמיחה ועיבוי שיער. הוא כולל שימוש בטכנולוגיות מתקדמות שאושרו על ידי תקן CE אירופאי ומשרד הבריאות הישראלי. במסגרת ההליך משתמשים בדם של המטופל, אותו מכניסים למכשיר ייעודי המבצע פעולה של מיצוי והשבחה – פעולה שמטרתה לבודד את נוזל הפלזמה מתאי הדם, כך שנותרת הפלזמה המרוכזת מוכנה להחזרה לקרקפת. הפלזמה היא נוזל, כמעט שקוף, הקיים בכלי הדם בגוף שלנו ועשיר בטסיות. היא מורכבת ברובה ממים, מחלבונים וממלחים שונים, היא מכילה את תאי הדם ועוזרת להם לנוע בכלי הדם.
אם הזכרנו את הפלזמה, חשוב גם להבין את תרומתן של הטסיות – בגוף האדם לטסיות יש תפקיד משמעותי ביותר והוא ריפוי של רקמות שונות, למעשה הן לוקחות חלק בתהליך של קרישת הדם. מכירים את זה שיש לכם פצע ועליו מופיעים סימנים של סגירה והחלמה? הטסיות הן הגורם האחראי לכך. בנוסף, הטסיות מכילות גורמי גדילה שונים, כגון חלבונים בכמויות נכבדות (המופרשים בעת שמתבצע תהליך ריפוי), ולכן מלבד ריפוי הן גורמות גם להתחדשות וצמיחה.
לטיפול PRP ישנה השפעה לא רק על העובי אלא גם על צפיפות השיער
ובחזרה לתהליך. לאחר שבודדנו את נוזל הפלזמה, מזריקים אותו לאזורים שונים בקרקפת לפי למצב ההקרחה. ההזרקה מגבירה את זרימת הדם באזור ובכך בעצם מעודדת יצירת כלי דם חדשים, מסייעת בחיזוק שורשי הזקיקים שעוד קיימים על הראש וגם מגינה עליהם מנשירה מוקדמת. כמו כן, לעיתים קיימים זקיקים שאינם באים לידי ביטוי, מכיוון שהם רדומים למשל, וטיפול PRP יכול לעזור להם לצמוח. במחקרים שונים נמצא כי לטיפול זה ישנה השפעה לא רק על העובי אלא גם על צפיפות השיער.
טיפול PRP יכול לעבוד בסנכרון עם טיפולים אחרים ובמקרים מסוימים מומלץ לבצעו פני ואחרי ביצוע של השתלת שיער בתיאום עם הרופא המטפל (ניתן אפילו יום אחרי). אם מבצעים אותו אחרי השתלת שיער כדאי לעשות זאת בששת החודשים הראשונים לאחר ההשתלה על מנת להגביר את יעילותה. אם התחלתם טיפולים המיועדים לצמיחת שיער (כמו למשל פרופסיה) לפני שתכננתם לבצע PRP, אין להפסיק אותם באמצע מכיוון שזה יכול לגרום לנשירה של שיער ולפגוע ביעילות הטיפול. עוד מומלץ לבצע במקביל להליך בדיקות דם הכוללות ספירת דם, ויטמין D, TSH, ויטמין B12, חומצה פולית וברזל.
מה קורה במסגרת טיפול PRP?
כאמור, טיפול PRP מבוסס על לקיחת דם מהמטופל והחזרה שלו אל העור. הטיפול , נמשך בדרך כלל בין 5 ל-10 דקות ומחולק לשלושה שלבים. בשלב הראשון שואבים את הדם, בדרך כלל מהזרוע (כמות קטנה של בין 10 ל-60 מ"ל) ומכניסים אותה לצנטריפוגה שזה בעצם מכשיר המפריד את הנוזלים, על ידי תנועות סיבוביות מהירות. השלב השני הוא בעצם שלב ההפרדה של הפלזמה העשירה בטסיות. בשלב השלישי, אותה פלזמה מוזרקת לאזורים שונים בקרקפת שנבחרו בשיחת הייעוץ. חשוב לציין כי הטיפול כרוך בכאב מינימלי בלבד (ע"פ דיווחי המטופלים) ולכן לא נדרשת הרדמה. כמו כן, ייתכן ותחושת אי הנוחות תמשיך דקות עד מספר שעות בודדות לאחר סיום הטיפול.
התאוששות אחרי טיפול PRP והנחיות לאחר הטיפול:
בסיום טיפול PRP ניתן לחזור לפעילות יומיומית מלאה אבל במקביל חשוב גם לעקוב אחרי ההוראות בצורה מדויקת. אלו הן ההנחיות המרכזיות והן תקפות ל-24 השעות הראשונות אחרי הטיפול:
– אין לגשת אל טיפולים קוסמטיים או אסתטיים בשיער או בקרקפת ללא אישור מהצוות הרפואי.
– יש להימנע מחשיפה ישירה לשמש.
– יש להימנע מפעילות ספורטיבית מאומצת (למשך 5 השעות הראשונות).
– להשתדל להימנע מחפיפת השיער לאחר הטיפול ועד לבוקר שלמחרת.
– יש להקפיד על שתיית מים מרובה הכוללת לפחות 8 כוסות ביום (8 כוסות = 2 ליטר). הרגל שכדאי לאמץ גם ללא קשר להנחיות.
מבחינת תופעות הלוואי, ייתכן ויופיעו שטפי דם שאמורים לחלוף תוך מספר שעות. כמו כן, תחושת אי נוחות וכאבי ראש לאחר ביצוע טיפול ועד יומיים אחרי הן תופעות שכיחות.
תוצאות: מתי רואים שינוי?
בשבועות הראשונים לאחר ביצוע הטיפול תוכלו בדרך כלל להבחין במספר דברים –שורשי השערה מתחזקים כך שהשיער צומח יותר מהר, גם השערה עצמה מתחזקת וישנה ירידה בנשירת השיער. בחודשים הראשונים מומלץ לבצע טיפולים חודשיים עד להגעה לתוצאה הטובה ביותר. את התוצאה הסופית של סדרת הטיפולים הראשונית ניתן לראות לרוב בטווח של בין חצי שנה לשנה, והיא תלויה בהקפדה על ביצוע טיפולים חוזרים. לאחר הסדרה הראשונית וכדי לשמר את השיער עבה ובריא יותר מומלץ לחזור על טיפול בודד לצורך תחזוקה 2/3 פעמים בשנה. יחד עם זאת, חשוב להבין שבדומה לטיפולים רפואיים אחרים התוצאה היא אינדיבידואלית ותלויה במאפייני המטופל.