תופעת ההתקרחות, ממנה סובלים גברים רבים בישראל משפיעה לא מעט על הדימוי העצמי שלהם, וחלקם אף מעידים כי היא פוגמת בביטחונם העצמי. מדובר בתופעה נפוצה המתחילה בהתדלדלות שיער: מדי שנה השיער הופך לדליל יותר עד שממש ניתן לראות קרחות. עולם הטיפולים האסתטיים מציע מגוון טיפולים שנועדו להילחם בתהליך ההקרחה, חלקם אמינים יותר וחלקם פחות. בכתבה זו נתמקד בטיפול שנחשב לפורץ דרך, , אשר נחל הצלחה ברחבי העולם – טיפול לעיבוי השיער במהלכו לוקחים דם מהמטופל, משביחים ומזריקים במקום המיועד בקרקפת. אז איך עובד טיפול PRP? ומהו הגורמים להקרחה בקרב גברים? על כל אלה ועוד נדבר במאמר זה.
מגנטיקה ועד עישון: מה גורם לדילול בשיער הגברי?
אחד הסימנים לכך שהחל תהליך התקרחות הוא כאשר קצב איבוד השיער עולה על הקצב התקין של תחלופת שערות הראש. לכל שערה יש מחזור חיים שהיא עוברת לאחר צמיחתה – היא מתבגרת ומפסיקה לצמוח, נחלשת, נושרת ומתרחשת צמיחה מחדש במקום. כך שנשירת שיער הוא תהליך טבעי שקורה אצל כולם, גברים ונשים, רק שבדרך כלל כשמדובר בגברים, כבר לפני שנות ה-20 מתחילים אצלם שינויים הורמונליים שמקדמים את תהליך ההתקרחות. ההורמון ה"בעייתי" הוא הטסטוסטרון אשר בדרך כלל הוא גם זה שמעודד צמיחת יתר באזורים אחרים, כגון חזה וגב. אז למה הוא לא משפיע אותו דבר על שיערות הראש? מאחר וכל אזור בגוף מגיב אליו אחרת. לכן ניתן לראות מישהו שעיר בגב מצד אחד וקירח לחלוטין מצד שני. ההמלצה שלנו היא לגשת אל הרופא כבר כאשר מרגישים שינוי בנפח השיער או נשירה מוגברת, והוא כבר ידע לאבחן את המצב.
נתונים שהופצו ב-2022 מצביעים כי כבר לפני גיל שלושים כמחצית מהגברים יתמודדו עם התקרחות
לכל אחד מאיתנו סיבות שונות להקרחה, בדרך כלל מספר סיבות במקביל משפיעות על התהליך יחדיו. החשובה שבהן היא גנטית ולכן גם אין דרך למנוע אותה. קיים סיכוי גבוה לכך שאם במשפחה ישנה נטיה להקרחה, גם הילדים יסבלו מהתופעה ואף יקריחו באותה הדרך ובאותם אזורים בראש. ואם נדבר על סטטיסטיקה, נתונים שהופצו ב-2022 מצביעים כי כבר לפני גיל שלושים כמחצית מהגברים יתמודדו עם התקרחות שנובעת מסיבות גנטיות, עד גיל 70 האחוז כבר עומד על 80.
על הסיבה השנייה כן יש שליטה והיא קשורה בסגנון חיים שמזיק לגוף, עם דגש על עישון ותזונה לקויה, שני פרמטרים שעלולים להחליש את שערות הראש. גורם נוסף שיכול להוביל למצב של התקרחות הוא מצב נפשי קשה, למשל סטרס, וגם טראומה. בזמן השירות הצבאי חיילים מרובים פונים לעזרה בשל הקרחה מואצת, לפני חתונה ולפני לידות גם גברים וגם נשים סובלים לעיתים קרובות מנשירה מוגברת. טראומה יכולה להיות נפשית או פיזית, כמו מחלה או אשפוז ארוך. סיבה אפשרית נוספת היא מחלות כרוניות ותרופות המובילות לנשירה של שיער באופן ישיר או עקיף. אנמיה(חוסר דם), חוסר בויטמינים, בעיות בבלוטת התריס(בעיקר אצל נשים), או מחלות זיהומיות כמו קורונה למשל הן דוגמאות נפוצות לבעיות רפואיות שמגבירות את תהליך הנשירה.
מה הוא טיפול לעיבוי השיער ?
טיפול PRP הוא טיפול לעיבוי השיער שהוכח מחקרית כטיפול שיכול לעודד לא רק עיבוי אלא גם במקרים רבים צמיחה מחודשת של שיער. הטיפול מבוצע בעזרת טכנולוגיה מתקדמת. במסגרת הטיפול לוקחים כמות דם קטנה מהמטופל ומכניסים למכשיר ייחודי בו הוא עובר תהליך של מיצוי, השבחה ובידוד של נוזל הפלזמה העשיר בטסיות, מדובר בתהליך ותיק ברפואה ומוכח במחקרים גדולים. אחד התפקידים של הטסיות בגוף הוא לקחת חלק בתהליכי ריפוי רקמות שונות. כשאנחנו אומרים שהנוזל עשיר בטסיות אנחנו מתכוונים שריכוז חומרי הגדילה בו גדול בהרבה מהריכוז הסטנדרטי בדם, בכך הוא מעודד לא רק צמיחת שיער, אלא גם הגברת זרימת דם לקרקפת בכך שמדובר בתהליך אפקטיבי להתמודדות עם התקרחות.
טיפול לעיבוי השיער, נמשך בין 5 ל-10 דקות בלבד
טיפול PRP הוא טיפול קצר הנמשך בין 5 ל-10 דקות בלבד כאשר משתמשים במכשור מתקדם להחדרת הפלזמה לקרקפת. ובזכות אותו המכשור רמת הכאב נמוכה מאד ואין צורך אפילו בביצוע הרדמה. בשלב הראשון לוקחים דגימת דם מזרוע המטופל, ממש כמו בבדיקת דם סטנדרטית, בשלב השני המכשיר מבצע את תהליך הפקת הפלזמה ובשלב האחרון הרופא מזריק, באמצעות מכשיר ייעודי לכך ובצורה מדויקת ומדודה, את הפלזמה למקומות שונים בקרקפת (לשכבת הדרמיס העליונה) בהם יש צורך בעיבוי שיער.
בסיום הטיפול ייתכן ותורגש תחושת אי נוחות קלה שאמורה לחלוף בדרך כלל מיד לאחר הטיפול או תוך שעות בודדות. הזרקת אותו נוזל אל העור מעודדת מספר תהליכים. ביניהן יצירת והפעלת כלי דם שמגבירים את זרימת הדם אל הקרקפת ומחזקים שורשים של זקיקים קיימים, ועידוד הפרשת חומרי גדילה. התוצאה של כל אלו היא הזנה מוגברת של הקרקפת שיכולה לעודד צמיחת שיער ולסייע בעצירת תהליך ההתקרחות. באופן כזה שלא רק יורדת נשירת זקיקי השיער "הבעייתיים", אלא גם מתרחש לרוב שיפור באיכות, בעובי השיער ועידוד לצמיחה של זקיקים נוספים, כאלה שככל הנראה היו רדומים. כבר בשבועות עד חודשים הראשונים שלאחר הטיפול ניתן בדרך כלל להבחין בכך ששורש השערה הפך לחזק יותר, שחלה ירידה בנשירה ושהשיער צומח מהר יותר. את התוצאה במלואה ניתן לראות בין חצי שנה לשנה לאחר ביצוע טיפולים אלה באופן עקבי
.
למי מתאים התהליך
טיפול לעיבוי השיער מתאים לאנשים שכבר החל אצלם תהליך נשירה, גם אם הם לפני או אחרי תהליך השתלת שיער. כמו כן, אם במקביל מבצעים טיפולים נוספים שנועדו לעודד צמיחת שיער. אסור להפסיק אותם מכיוון שזה יכול לעודד נשירה ולפגוע בתוצאות טיפול ה-PRP.
טיפול לעיבוי שיער – תשובות שאלות פופולאריות
האם יש הגבלות חריגות לאחר הטיפול?
ישנן הוראות שצריך לעקוב אחריהן, אך אין הגבלות חריגות, למעשה כבר בסיום הטיפול ניתן לחזור לפעילות מלאה.
ב-24 השעות שלאחר הטיפול יש להימנע: טיפולים קוסמטיים או אסתטיים בשיער או בקרקפת (אלא אם כן התקבל אישור מיוחד). חפיפת השיער עד לבוקר שלאחר הטיפול, מחשיפה לשמש ישירה ופעילות ספורטיבית מאומצת. כמו כן, יש להקפיד על שתיית מים מרובה.
האם יש תופעות לוואי?
תופעת הלוואי כוללות בדרך כלל שטפי דם קטנים מוחבאים בתוך השיער שאמורים לחלוף לאחר מספר שעות, וחוסר נוחות או כאבי ראש שככלל חולפים בשעה הראשונה ובמקרים נדירים יותר לאחר יום-יומיים.
איך שומרים על התוצאות?
ההמלצה היא לחזור על הטיפול 3-5 פעמים, על פי הצורך, בשביל לשמור על שיער עבה ובריא. בהמשך יש לחזור על הטיפול בין 2 ל-3 פעמים בשנה על מנת למנוע חזרה למצב הקודם. כמובן שהצלחת הטיפול משתנה בין המטופלים השונים וחשוב להתייעץ עם הצוות המטפל