עולם הטיפוח והאסתטיקה עבר שדרוגים רבים במהלך ההיסטוריה. אם יש חומר שהשימוש בו בולט מעל כולם הוא חומצה ההיאלורונית. לא רק שהפופולאריות שלו נותרה יציבה. היא עולה וכל הזמן מחפשים דרכים נוספות לעשות בו שימוש. הן ברמת הקרמים והן ברמת ההזרקות. ההשפעה שלו כה גדולה שבזכותו ירד באופן משמעותי הביקוש לניתוחי פנים. אותם החליפו ההזרקות.
נשים רבות רגילות לעשות שימוש ברמה כמעט יומיומית בתכשירים המכילים את החומצה וגם לבצע טיפולים קוסמטיים שונים באמצעותה. אבל מה קורה כשנכנסים לתקופת ההיריון בה הגוף עובר שינויים כל כך משמעותיים? נשים הריוניות תמיד מתעניינות האם מותר לטפל באמצעות חומצה היאלורונית בהריון.
אנחנו כאן לספק את התשובה וגם להסביר מה זו בכלל החומצה הזו שישגעה את העולם.
מה היא חומצה היאלורונית?
חומצה היאלורונית קיימת בגוף האדם באופן טבעי ובנויה מתרכובת של מולקולות (לכן נכנסת תחת קטגוריה של פולימרים). תרכובת זו ניתן למצוא ברקמות שונות בגוף. בעור, בעיניים ואפילו במפרקים (שם הן שומרות על הסחוסים). היא מקנה לעור, בין היתר, גמישות, חיוניות ואלסטיות. אחת התכונות הכי חשובות של החומצה היא יכולת ספיחת המים שלה (ניתן להקביל זאת לפעולה של קרם לחות). אותם היא אוגרת בין הסיבים של הקולגן (חלבון שאחד מתפקידיו הוא לשמור על חוזק רקמות החיבור) וכך נשמר נפח העור המעניק מראה צעיר.
כבר מגיל 20-30 מתחוללים שינויים משמעותיים בגוף ואחד הבולטים שבהם הוא הפחתה בחומצה ההיאלורונית שמשמעותו גם הפחתה בייצור הקולגן והופעה של סימני התבגרות, למשל קמטים ועור דק ונפול. אורח החיים שלנו גם הוא לא תורם לבריאות העור, בין אם זה דברים בשליטתנו כמו הכנסת חומרים מזיקים לגוף כמו מזון מעובד, אלכוהול או עישון ובין אם זה דברים שעליהם יש פחות שליטה, כגון השמש החזקה בימי הקיץ בישראל או הקרינה שאופפת אותנו בכל מקום, למרות שגם כאן יש לנו שליטה מסוימת – למשל, ניתן להקפיד על מריחת קרם הגנה ובכך לצמצמם פגיעה בעור הפנים והצוואר.
היסטוריית השימוש בחומצה
כאשר הרפואה התחילה להשתמש בחומצה היאלורונית לראשונה בשנות ה-90 זה כלל לא היה קשור לאסתטיקה. עשו בה שימוש עבור ניתוחי עיניים, התמודדות עם דלקות ואפילו במטרה לטפל בבעיות פרקים. באותו זמן את החומצה היו מייצרים מן החי והיא לא הייתה מספיק בטיחותית על מנת להשתמש בה בתחום טיפולי היופי. רק לאחר כ- 6 שנים נעשה בה שימוש כחומר קוסמטי אותו מזריקים לעור. זה קרה בשלב בו החלו לייצר במעבדה חומצה איכותית וללא רעלנים וחיידקים. כמובן שהיא שונה מהחומצה אותה מייצר הגוף ועוברת תהליכי חיזוק על מנת שלא תיספג מהר. מעבר לכך, כל הזמן עובדים על שיפורים ושדרוגים על מנת לספק בטיפולים ותכשירים חומר בעל אפקטיביות מרבית וגם בטיחות. בגלל שמדובר בחומר שאותו הגוף מכיר, היות והוא מייצר אותו גם בעצמו. נדיר מאד ששימוש פנימי בו יוביל לדחייה או אלרגיה. הבטיחות והתוצאות המרשימות הן שהופכות אותו לכל כך מבוקש על ידי מטופלים.
חומצה היאלורונית כיום
המטרה העיקרית של שימוש בחומצה היאלורונית בימנו נעשה בתחום הטיפוח והאסתטיקה. השאיפה היא לשפר את מראה העור וגם לגרום לו לעבוד טוב יותר. בעת שימוש בקרמים החומצה משפיעה על האפידרמיס שהיא שכבת העור העליונה ועובדת באופן נקודתי על האזור בו משתמשים, תוכלו למצוא קרמים שונים לשימושים מגוונים – אם זה לעיניים, שפתיים או אפילו סרום פנים.
ברמת הזרקות חומצה היאלורונית משתמשים כפתרון למגוון שדרוגים אותם מבצעים באזור הפנים, הצוואר ואפילו בידיים – אם זה שיפור במראה קמטים, עיצוב שפתיים, פיסול עצמות לחיים, פיסול אף, שקעי עיניים, קו לסת והרשימה עוד ארוכה. חשוב לציין שהתוצאה המשמעותית ביותר מתקבלת בהזרקות ולא בקרמים ותוספי תזונה, כאשר ניתן לראות שינוי כבר בסמוך לביצוע הטיפול. כמובן שהליך זה, בניגוד לתכשירים ותוספים כרוך לפעמים בתופעות לוואי, אך לרוב הן מינוריות וכוללות בעיקר נפיחות קלה ואדמומיות שעוברות תוך ימים ספורים. יכולות להופיע גם בצקות ושטפי דם או מקרים שיצריכו תיקון.
פעולת החדרת החומצה לגוף, בכל דרך שהיא או בשילוב של מספר דרכים, תורמת לשיפור מראה העור ומעודדת את הגוף לייצר עוד מהחומצה ומהקולגן הנדרש על מנת להעניק לו לחות פנימית, להחזיר לו את הגמישות והחיוניות וכמובן להאט את תהליך ההזדקנות. בהיבט זה חומצה היאלורונית בהריון הינה דבר חיובי, רק צריך להבין מה הדרך הכי בטיחותית להריונית לספק אותה לגוף.
האם מותר חומצה היאלורונית בהריון
גוף האישה עובר שינויים דרסטיים ולא צפויים בהריון וזה משפיע גם על עור הפנים, והוא לא תמיד קורן כמו שמבטיחים בסרטים. השינויים יכולים להתבטא בהופעת קמטים או פצעי אקנה, שומניות או מנגד יובש ועוד. כאן נכנסים לתמונה תכשירים קוסמטיים שונים וכידוע כאלה המבוססים על חומצה היאלורונית הם בעלי יתרונות רבים, ובעיקר יעילים נגד יובש ופצעונים. עדיין לא קיימת אף התייחסות של משרד הבריאות לנושא של חומצה היאלורונית בהריון (חשוב להבין שהחומצה גם לא מופיעה ברשימת החומרים האסורים) אך מבדיקות שנעשו ברחבי העולם נמצא כי שימוש באופן חיצוני בחומצה אינו מסוכן ולכן קרם עם חומצה היאלורונית בהריון הוא דבר מותר. אחת הסיבות לאמונה שחומצה היאלורונית מותרת לשימוש בהריון, כך נטען אף במאמר של פקולטת הרפואה של הרווארד, הינה שמדובר בחומר שהגוף מייצר באופן טבעי ולכן לא יעורר רגישות, אלרגיה או דחייה שלו.
האם מותר להזריק חומצה היאלורונית בהריון?
ובכן, חומצה היאלורונית בהריון אינה מזיקה אך מה לגבי הזרקות? כאן הדעות חלוקות ולמרות שלא מעט מומחים טוענים כי אין בכך סכנה. אין מספיק מידע בספרות הרפואית ולכן קליניקות רבות אינן לוקחות סיכון. הסיבה העיקרית לכך טמונה בעובדה שאין תמונה ברורה מספיק לגבי כיצד זה ישפיע על העובר. בעיקר בטרימסטר הראשון בו הוא מתפתח. בנוסף, גוף האישה בזמן הריון כה רגיש. הורמונלי ונתון לשינויים שלא תמיד אפשר לנחש מה תהיה התגובה לפעולת ההזרקה עצמה. יכולה גם להתפתח סיטואציה בה ייווצר לחץ או פחד מההליך עצמו, סטרס כזה אינו מומלץ בתקופת ההיריון כי זה יכול לפגוע בתקינותו.
מסתמן כי הפתרון הטוב ביותר הוא להגיע לטיפול אחרי הלידה ואחרי שהגוף ועור הפנים החלימו מתופעות ההיריון השונות, בעיקר אם זו הפעם הראשונה שאת מבצעת טיפול שכזה. לגבי תוסף תזונה, כאן מומלץ כבר להתייעץ עם הרופא המטפל, אבל כפי שציינו קודם חומצה היאלורונית בהריון בדמות תכשירים קוסמטיים חיצוניים נחשבת כבטוחה ולכן תוכלי לתחזק את גופך בעזרתם עד אחרי הלידה.