שיפור איכות העור המדריך המלא והעדכני של רשת מרפאות ביוטי קליניק, עולם האסתטיקה מציע טיפולים שונים, חלקם מיועדים להענקת נפח ומילוי, אחרים עובדים יותר על שימור או שיפור איכות העור, יש כאלה שמתמקדים בטשטוש קמטים ועוד.
למה אנחנו זקוקים למגוון כה רחב?
עור הפנים שלנו מושפע מהמון גורמים, החל מגנטיקה, דרך אורח החיים שלנו ועד לתהליך ההזדקנות הבלתי נמנע. שהייה ממושכת בשמש באופן קבוע, עישון ואפילו תזונה, כל אלה משפיעים על מראה העור ועלולים לפגוע בו. בנוסף לכך, במהלך תהליך ההזדקנות הגוף מייצר פחות מהחלבונים שאחראיים על גמישות ואלסטיות העור (קולגן ואלסטין) וכך מתחילים להופיע קמטים ונוצר מראה עור עייף ונפול. במסגרת אותם הטיפולים השונים שנועדו לשפר את מראה העור שלנו נעשה שימוש בחומרי מילוי, שמרביתם נשארים לגוף לפרק זמן מוגבל. יש כאלה שמחזיקים מספר חודשים ויש כאלה שלעיתים מעל שנה. לאחר מכן יש צורך לחזור שוב על הטיפול על מנת לשמר את התוצאה. כמו כן, טיפולים אסתטיים אלו הם קצרים, ולרוב אינם כרוכים בכאבים חזקים ותופעות הלוואי שלאחריהם אינן משמעותיות. לא מעט חומרי מילוי מבוססים על מינון כזה או אחר של חומצה היאלורונית, כמו למשל סקין בוסטר, אבל יש גם אחרים, ואת המשמעותיים שביניהם נכיר לכם במאמר זה.
הכוכבת של חומרי המילוי: חומצה היאלורונית
חומצה היאלורונית היא מולקולה דמוית ג'ל שגוף האדם מייצר באופן טבעי בעיקר ברקמות החיבור של איברים כמו מפרקים ועיניים. אחת היכולות המרשימות שלה היא יכולת ספיחת המים שמתבטאת בגוף בשמירה על הלחות, וכתוצאה מכך גם על הקולגן. גם את החומצה הגוף מייצר פחות כשמתחיל תהליך הזדקנות העור ולכן מייצרים חומצה סינטטית במעבדה על מנת לדמות את פעולתה. אבל עוד לפני כן חשוב להזכיר את ההיסטוריה הארוכה שלה, בחומצה היה שימוש נרחב בתעשיית המזון והרפואה, ורק לאחר מכן היא נכנסה אל תכשירי טיפוח העור והזרקות.
החומצה שמיוצרת במעבדה אמנם אינה זהה לחלוטין לזו שמיוצרת בגוף
היא יותר עמידה בפני פירוק, אבל היא דומה באופן מספיק בשביל שהגוף יזהה אותה. הסבירות להתפתחות תגובה שלילית של הגוף כמו אלרגיה היא נמוכה. החומצה ההיאלורונית אינה גורמת להרפיית שרירים ומיועדת לטיפולים של עיצוב ופיסול פנים, למילוי קמטוטים בחלק האמצעי והתחתון של הפנים ואפילו לטיפול בצלקות מסוימות. לחומצה יש יכולת לא רק להחזיר נפחים שאבדו בפנים ולטשטש קמטוטים אלא גם במשיכת לחות ושמירה עליה, זאת כחלק מפעולת עידוד ייצור הקולגן. החומצה ניתנת להמסה במקרים רבים, כך שאם לא אוהבים את התוצאה, לרוב ניתן להמיס אותה.
דיספורט
דיספורט אינו מוגדר כחומר מילוי, הוא מבוסס על בוטוליניום טוקסין ובניגוד לחומצה ההיאלורונית הוא עובד על הרפייה זמנית של שרירי ההבעה והחלשת פעולתם. כך בעצם מצטמצמים קמטי הבעה דינמיים. כתוצאה מפעולת ההזרקה, המכוונת אל השרירים, השריר מתכווץ פחות ובכך לעיתים יכול שיהיה עיכוב בהופעתם של קמטים עתידיים. קמטי הבעה הם קמטים שמופיעים כתוצאה מהבעות פנים שונות ולכן יופיעו לרוב במצח, באזור שבין הגבות ובצדי העיניים, כאשר בדיספורט משתמשים בעיקר לאזור המצח. לדיספורט שימושים נוספים שונים בהזרקה. הקלה במקרים של נעילת לסתות, צמצום חשיפת חניכיים בזמן חיוך, וגם הזעה בבית השחי ובכפות הידיים. מדובר בטיפול מוכר ומאושר על ידי משרד הבריאות.
שיפור איכות העור: סקין בוסטר
לא כל טיפולי ההזרקה משנים את מראה הפנים כמו השניים הקודמים שהזכרנו. ישנם טיפולי שיפור איכות העור בלבד ואחד הבולטים מבניהם הוא הסקין בוסטר. טיפולים אלא מיועדים למרקם העור השטחי ומתאימים לגילאים צעירים ולמבוגרים כאחד, ולכל סוגי וגווני העור. המטרה שלהם היא לשפר את מראה העור הפגום או המזדקן ולא להוסיף נפח. הטיפולים מיועדים לאזורי הפנים והצוואר. דוגמא למקרה בו טיפול זה עשוי להיות יעיל היא כאשר העור המזדקן סובל מיובש וקמטוטים. במסגרת טיפול סקין בוסטר ההזרקה מתבצעת לשכבת העור השטחית, הדרמיס, ולא לעמוקה כמו בטיפולי ההזרקות שהזכרנו עד כה. סמיכות התרופה גם רכה יותר יחסית לטיפולים אחרים ואינה מוסיפה נפח.
החלקה של קמטוטים ושיפור איכות העור
סקין בוסטר מכיל חומצה היאלורונית דלילה ותוספים טבעיים כגון ויטמינים. התוצאות לאחר טיפול שכזה שמתבצע באמצעות מחט דקיקה הם עור יותר מתוח וחיוני, הוספה של לחות ושמירה עליה (בזכות העובדה שהוא מעודד יצירה של קולגן ואלסטין המשפרים את איכות העור) והחלקה של קמטוטים – וכל אלו מבלי שהמראה משתנה, תופעה שרבים חוששים ממנה כשהם נכנסים להליך של טיפולים אסתטיים. כמו כן, במקרים מסוימים הוא יעיל בטיפול לשיפור מראה צלקות עוריות כמו למשל צלקות אקנה. הבדל נוסף מטיפולי ההזרקות שהזכרנו לעיל הוא בכך שמטרתו של הסקין בוסטר היא לסייע בשיפור בעור ולא רק ליצור שינוי במראה על פני השטח, והוא עובד על מיצוק וגמישות, על נקבוביות וגם על שיפור טקסטורת העור והפחתה של קמטוטים. זאת הסיבה שבפעמים רבות ההמלצה היא לשלב בין הטיפולים השונים.
הביוסטימולטורים: רדיאס וסקולפטרה
טיפולים בעזרת ביוסטימולטורים הם גם טיפולים שאינם מוסיפים נפח לעור והמטרה שלהם היא לעבוד על העיבוי שלו, להחיות אותו ולעודד ייצור של קולגן ושיפור איכות העור. מדובר בשיטה חדשנית באמצעותה ניתן לשפר את מראה עור הפנים וליצור אפקט של מיצוק והרמה. הטיפולים מתבצעים בדרך כלל על ידי מכשור מתקדם המשולב עם תרופות מילוי. אחד מאותם חומרי המילוי הוא רדיאס מדולל. רדיאס הוא חומר מילוי ותיק, מבוסס על קלציום הידרוקסיל אפטיט (כדוריות קטנות מבוססות סידן), חומר שקיים בגוף באופן טבעי ובדרך כלל משמש למילוי קמטים והחזרת נפחים. לעומת זאת כביוסטימולטור, בגרסה המדוללת שלו בערבוב עם מים, הוא מוזרק לשכבות העור השטחיות בלבד, פועל לשיפור העור ועיבוי שלו ואפילו עוזר בטשטוש קמטוטים וצלקות אקנה. כמובן שהתוצאות אינן מידיות כמו במילוי נפחים, אלא מדובר בתהליך הדרגתי של ייצור קולגן.
עידוד הגוף לייצר כמות גדולה של קולגן לשיפור איכות העור
ביסטימולטור נוסף הוא הסקולפטרה, חומר חדשני, מבוסס על חומצה פולילקטית. חומר זה ידוע כטיפול שמסייע בתהליך החזרת העובי לעור ובתרומה למתיחה והרמת הרקמות שמתחת לעור, ואחד היתרונות שלו הוא היכולת לעודד את הגוף לייצר כמות גדולה של קולגן בחודשים עד שנים ספורות שלאחר הטיפול וכיוצא מכך התוצאות נשמרות לרוב לפרק זמן ארוך.