נשירה, הקרחה והידלדלות שיער הן תופעות נפוצות. מדובר בבעיה שהולכת ומתגברת עם השנים, כזו שמצריכה פתרונות שונים ומתקדמים. הרקע והסיבות להקרחה משתנות בין גברים ונשים וקשורות בין היתר לסטרס, גנטיקה, חשיפה לנזקים סביבתיים ועוד.
הבשורה הטובה היא שיש דרך לצמצם את הבעיה. אחד הפתרונות האפקטיביים כיום הוא טיפול PRP לעיבוי השיער המבוסס על טכנולוגיה מובילה. מדובר בטיפול מוכח מחקרית המעודד לא רק את עיבוי השיער, אלא גם את צמיחתו. גברים רבים מרגישים מוטרדים מתופעת איבוד השיער. לכן טיפול PRP לגברים הוא בשורה נפלאה עבורם, אבל לא רק.
למרות שמדובר בתופעה פחות מדוברת, גם נשים סובלות מבעיה זו והן ישמחו לגלות כי PRP יכול לשפר את המצב משמעותית.
אז מה גורם להקרחה?
על הקרקפת שלנו נמצאים זקיקי שיער ולהם מחזור חיים קבוע הכולל צמיחה, נסיגה, מנוחה ונשירה. כאשר השלב הראשון הופך לקצר יותר ומנגד שלב המנוחה הופך לארוך יותר מדובר במצב של הקרחה. חשוב להבין כי במצב טבעי נושרות מדי יום כ-150 שיערות. גם נשירת שיער, גם אם היא מוגברת, לא בהכרח תעיד על התקרחות.
אז מה הם כן הסימנים שמעידים כי ייתכן והתחלתם להקריח?
כאשר יש ירידה בנפח שיער והשערה הופכה לדקה יותר, כדאי לגשת לרופא ולאבחן את המצב. כמובן שבשלבים יותר מתקדמים של ההקרחה כבר ממש רואים קרחות בשיער ואז אין ספק.
למרות שמדובר בתופעה הקיימת אצל שני המינים ומושפעת מגורמים מרובים. אצל גברים זה תלוי יותר בגנטיקה ושינויים הורמונליים. גברים סובלים יותר ממה שנקרא “התקרחות אנדרוגנית” שמופיעה בגיל צעיר יותר. אצל נשים יש לא מעט סיבות אחרות שעלולות להוביל לכך. לחץ נפשי, פעילות לא תקינה בבלוטת התריס, אנמיה, ירידה חדה במשקל, הריון, מתיחת השיער כאשר עושים קוקו ועוד.
גם נשים יכולות לסבול מהתקרחות אנדרוגנית אבל היא לא שכיחה כמו אצל הגברים. הבדל נוסף הוא בכך שגברים טיפוסים מתחילים להקריח מקדימה ובמרכז הקרקפת. נשים בדרך כלל יקריחו בקודקוד.
אם הקרחה של גברים יכולה להגיע למצב בו הם נשארו ללא שיערות כלל, אצל נשים המצב מתבטא יותר בדלילות שיער ובאיכות שיער.
כיום קיימים בשוק מגוון טיפולים להיאבק בתהליך ההקרחה. חלקם יעילים יותר וחלקם פחות, אנחנו נתרכז בטיפול אחד שנחשב לפתרון אמין ואיכותי – עיבוי השיער בעמצאות PRP.
מה קורה במסגרת טיפול PRP לעיבוי השיער?
PRP הוא קיצור של Platelate Rich Plasma, כלומר פלזמה עשירה בטסיות. הטיפול בעצם מבוסס על החזרת דם המטופל לעור. טרם ביצוע הטיפול אין צורך בהכנה מוקדמת אך במידה ולא נעשו לאחרונה בדיקות דם, צריך לפנות לרופא משפחה לצורך ביצוע בדיקות דם הכוללות ספירת דם, TSH, ויטמין B12, חומצה פולית, ויטמין D ופריטין/ברזל על מנת לנסות ולאתר גורמים נוספים להקרחה.
בתחילת טיפול לעיבוי השיער בעזרת PRP לוקחים כמות קטנה של דם מזרוע המטופל ומכניסים אותו למכשיר מיוחד בו הוא עובר תהליך מיצוי והשבחה, במהלכו בעצם מבודדים את טסיות הדם שעשירות בפלזמה. לטסיות אלה תפקיד חשוב בגוף האדם כי הן אחראיות בין היתר על תהליכי ריפוי של הרקמות השונות.
בשלב הבא לוקחים את הטסיות המבודדות (בצורת נוזל), מכניסים לתוך מזרק ומזריקים לאזורים נבחרים באזור הקרקפת. פעולה זו מעודדת יצירת כלי דם וזרימת דם מוגברת לקרקפת, דבר המוביל לחיזוק שורשי זקיקי השיער הקיימים, וגם לעיתים להופעה של זקיקי שיער חבויים ורדומים. הטיפול מומלץ גם לפני ואחרי השתלת שיער.
עיבוי השיער הוא טיפול קצר, הנמשך בדרך כלל בין 5 ל-10 דקות וכאשר מתבצע עם מכשור ייעודי להורדת רמת הכאב, הטיפול מתבצע ללא צורך בהרדמה. בסיום ההליך תיתכן תחושת אי נוחות קלה שככלל חולפת כעבור מספר שעות, כך שניתן לחזור לפעילות מלאה, אך במקביל יש לעקוב אחר הוראות השחרור בצורה מדוקדקת ולקבוע תור לביקורת כחודש/חודשיים לאחר סיום סבב הטיפולים. הטיפול מתבצע כמובן על ידי רופא שעבר הכשרה והוא מתאים לגברים ונשים.
ב-24 השעות הראשונות שלאחר הטיפול תקבלו הנחיות שכוללות הימנעות מטיפולים קוסמטיים ואסתטיים בשיער או בקרקפת ללא אישור מהצוות הרפואי, הימנעות מחשיפה ישירה לשמש, הימנעות מפעילות ספורטיבית מאומצת (רק ביום הטיפול) והקפדה על שתיית מים מרובה של לפחות 8 כוסות ביום. בנוסף, תתבקשו להשתדל להימנע מחפיפת השיער לפני השינה ועד לבוקר שלמחרת.
מה הן תופעות הלוואי שצפויות להופיע בסיום הטיפול?
בסיומו של טיפול לעיבוי השיער עלולות להופיע מספר תופעות לוואי ובמרבית הפעמים אין צורך להילחץ מהן. לעיתים יופיעו שטפי דם קטנים שחולפים בדרך כלל כבר לאחר מספר שעות ולעיתים צפויה גם הרגשה של חוסר נוחות או כאב ראש שאמורה לחלוף תוך שעה, ובמקרים נדירים יותר לאחר יום או יומיים.
כמו כן, על המטופל חלה אחריות למלא אחר ההנחיות שקיבל (אותן פירטנו קודם לכן) מכיוון שאי הקפדה עליהם, כמו גם אי הגעה לביקורת, עלולים לפגוע בהצלחה ובתוצאות הטיפול. דבר נוסף שעלול לפגוע בתוצאות הוא הפסקה של טיפולים אחרים המיועדים לעזור לצמיחת השיער – כך שאם אתם מבצעים טיפולים כמו למשל פרופסיה או מינוקסידיל חשוב לא להפסיק אותם בחודשים שלפני טיפול PRP כי זה עלול לגרום לנשירה ולפגוע בתוצאות.
ומה לגבי התוצאות?
כבר בשבועות הראשונים לאחר טיפול עיבוי השיער ניתן לרוב להבחין בהתחזקות שורשי השערה ובעידוד צמיחה מהירה וחזקה יותר. יחד עם זאת, את התוצאה האופטימלית ניתן לראות לאחר טווח זמן של בין חצי שנה עד שנה, ולאחר שהמטופל עבר טיפולים חוזרים ועקביים.
השאיפה בתוצאה מוצלחת של טיפול זה היא בעידוד צמיחת שיער עבה ובעל מראה צפוף ובריא יותר, אך חשוב לציין כי הצלחת הטיפול משתנה בין מטופל למטופל ולכן כדאי להתייעץ עם הצוות הרפואי להערכה יותר מדויקת. על מנת לשמור על מראה שיער עבה ובריא, מומלץ לחזור על הטיפול 3-5 פעמים, לפי הצורך, ובטווח הארוך יותר להקפיד לחזור 2-3 פעמים בשנה על הטיפול למניעת חזרת הנשירה או הידלדלות מחודשת של השיער.